zezanje
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
zezanje

Ovaj forum je o svemu i svacemu .Nadam se da ce vam se svideti i da ce te skopiti nova prijateljstva.

HomeHome  Latest imagesLatest images  ÒðàæèÒðàæè  Ðåãèñòðó¼ ñåÐåãèñòðó¼ ñå  Ïðèñòóïè  

Formiranje tela

Go down 
ÀóòîðÏîðóêà
A_ja?
Moderator
Moderator
A_ja?

Male
Áðî¼ ïîðóêà : 139
Registration date : 26.03.2008

Formiranje tela Empty
ÏîðóêàÍàñëîâ: Formiranje tela   Formiranje tela EmptySun Apr 20, 2008 10:34 pm

Kada neko udje u pubertet telo pocinje da mu se formira i polako postaje covek...
Íàçàä íà âðõ Go down
A_ja?
Moderator
Moderator
A_ja?

Male

Formiranje tela Empty
ÏîðóêàÍàñëîâ: Re: Formiranje tela   Formiranje tela EmptySun Apr 20, 2008 10:35 pm

Kroz pubertet neko prolazi ranije, neko kasnije. Kada æe nekome poèeti pubertet - u velikoj meri zavisi od njegove ili njene telesne težine. Pokazalo se da gojazni kroz pubertet prolaze ranije, a mršavi kasnije.

Neke devojke se oseæaju užasno nesigurno jer su svim njihovim drugaricama poèele da rastu grudi, veæina je dobila i menstruaciju, a one - ništa. Èesto je uzrok toga devojèina mršavost, jer je odreðena kolièina masnog tkiva u telu neka vrsta "okidaèa" za poèetak puberteta, tj. poveæanog luèenja (u odnosu na dotadašnje) estrogena, ženskog polnog hormona. Kad se o "bucama" radi, situacija je obrnuta.

Gojazni redovno ranije ulaze u pubertet, i to nekad i znaèajno ranije - recimo, buckasta osmogodišnjakinja može da dobije prvu menstruaciju. Dok pubertet mršavih dolazi kasnije i ide prilièno lagano, pubertet kod gojaznih dolazi rano i naglo, buran je - i kratak.

Gojazne pubertetlije (ne možemo ih nazvati tinejdžerima, jer im pubertet lako može poèeti pre tinejdž godina) rašæe velikom brzinom, a devojèice æe i ranije dobiti menstruaciju. Ne oèekujte, meðutim, od gojaznih da zaigraju u košarkaškoj reprezentaciji, jer se njihov pubertet završava kao što je i poèeo - naglo i prilièno brzo.

Stoga æe gojazne pubertetlije biti neko vreme više od svojih vršnjaka, ali æe njihova visina na kraju biti proseèna. Prilikom tog naglog rasta može doæi i do gubitka gojaznosti, ali nije uvek tako; oni koji su u predpubertetu i pubertetu bili "buce" - buckasti najèešæe ostaju do kraja života. Devojèice koje su zbog gojaznosti ranije ušle u pubertet imaæe veæe grudi od svojih vršnjakinja; tu velièinu grudi zadržaæe èak i ako kasnije smršaju (inaèe je pravilo da se, zajedno sa gubitkom masnog tkiva iz tela, smanje i grudi).

Sve u svemu, mada raniji pubertet nastao kao posledica gojaznosti (u pubertet se može uæi ranije i zbog stresa) sam po sebi nije loš, ipak je prilièno naporan i predstavlja šok za organizam. Ako se to i vama dešava, strpite se, neæe dugo trajati - a posle bi bilo dobro da se potrudite da izgubite višak kilograma, kako vam ne bi ugrožavao zdravlje.
Íàçàä íà âðõ Go down
A_ja?
Moderator
Moderator
A_ja?

Male

Formiranje tela Empty
ÏîðóêàÍàñëîâ: Re: Formiranje tela   Formiranje tela EmptySun Apr 20, 2008 10:35 pm

Pubertet je pojam koji se odnosi na period života izmeðu detinjstva i mladosti. Iako su oscilacije moguæe, smatra se da poèinje oko jedanaeste, a završava se oko petnaeste godine. Najvažnije promene koje se dešavaju u pubertetu odnose se na postepen, ali èesto buran razvoj sekundarnih polnih karakteristika, emocionalne nestabilnosti i teškoæa u interpersonalnim odnosima. Pored fizioloških, za pubertet su karakteristiène i emocionalne promene, promene stavova o naèinu života i krize identiteta. Pubertet prethodi adolescenciji ili je, prema savremenim shvatanjima, to prva faza adolescencije. U nekim socijalnim zajednicama praktikuju se posebni obredi inicijacije kao uvod u preuzimanje novih životnih uloga. Zbog neuspešne adaptacije na promene ili težih emocionalnih problema èesto se govori o pubertetskoj neurozi.
Íàçàä íà âðõ Go down
Sponsored content

Formiranje tela Empty
ÏîðóêàÍàñëîâ: Re: Formiranje tela   Formiranje tela Empty

Íàçàä íà âðõ Go down

Formiranje tela
Íàçàä íà âðõ 
Ñòðàíà 1 of 1